·
SOĞUK ZİNCİR GIDA LOJİSTİĞİ
Gıda ürünlerinde, ürünün doğru
sıcaklık/soğukluk derecesinde tutulması, ürünlerin ömrünü uzattığı gibi bazı
durumlarda ise bu derecenin sabit tutulması gerekmektedir.Bir ürünün, üretimden
tüketiciye ulaşmasına kadar olan taşıma ve depolama sürecinde de doğru derecede
tutulmasını sağlamak ciddi bir iş ve yükümlülüktür. PolarXP tam olarak bu işi
üstlenmektedir. PolarXP sistemi, yazın sıcak günlerinde bir çikolatanın taşıma sırasında
erimesini önlemek veya evinizde her gün tükettiğiniz peynir, süt, tavuk ve
donuk ürünlerin sizlere en sağlıklı şekilde ulaştırılmasını sağlamaktadır.
PolarXP, müşterilerinin ürünlerini nihai tüketiciye bozulmadan ve en sağlıklı
şekilde ulaştırabilmek için Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı Soğuk Zincir
Lojistik sistemini kurmuştur. PolarXP sisteminde, Türkiye’nin 18 stratejik
noktasına yayılmış serin, soğuk ve donuk ürün depoları/aktarma merkezleri ve bu
sistemde çalışan 250 dedike frigo araç bulunmaktadır. PolarXP, Türkiye’nin 81
iline tarifeli soğuk, donuk veya serin parsiyel mal dağıtabilen tek firmadır.
GIDA LOJİSTİĞİ
Gıda maddeleri kritik ürünlerdir.
Bozulabilir, sağlığa zarar verebilir ve hatta öldürebilir. Özellikle et ve et
ürünleri, balık, süt, yoğurt, peynir gibi gıda maddeleri bozulmaya duyarlı
yapıya sahip olduklarından daha kritik ürünlerdir. Öncelikle gıda ürününü çok
iyi tanımlanması, depolama, taşınma ve teslim-tesellüm işlemlerinde
standartların oluşturulması gerekir. Çoğu gıda ürününün farklı muhafaza
sıcaklığı vardır. Örneğin şarküteri ürünleri 0-4 °C, sebze ve meyveler 8-12 °C,
açık ve paketli et ve balık ürünleri 1 °C, donuk ürünler -5 °C -18 °C arasında
muhafaza edilirler. Diğer taraftan TÜİK verilerine göre meyve/sebze kayıpları ülkemizde
% 30-40 (10 milyon ton/yıl) olup, bu oran gelişmiş ülkelerde % 5-10
civarındadır. Etkin planlama yapılamaması, bilgi eksikliği, taşıma ve depolama
koşullarındaki hatalar nedeniyle iadeler ve fireler çok yüksektir. Talep
planlama çalışmalarını yetersizliği sonucu yüksek stok miktarları, lojistik
maliyetler ve raf ömrü dolması sonucu imhalar ile talebin karşılanamaması
kaynaklı satış kayıpları olmaktadır.Tarladan elde edilen veya hayvansal olan
gıdalar hasat veya kesim sonrası mutlak surette bozulma süreci içine girerler.
Bu bozulma; mikro organizmalar sonucu, enzimlere bağlı reaksiyonlar sonucu veya
oksitlenmeye bağlı olarak gerçekleşebilir.
Gıda Güvenliğinin ana amacı; gıda
maddelerinin kalitesinin korunması, bozulma ve kalite kaybının önlenmesidir.
Gıda güvenliği “tarladan sofraya” kavramı içinde değerlendirilmeli ve her
aşamada gıdaların denetimine önem verilmelidir.
Gıda maddelerinin uygun koşullarda üretilmesi
tek başına yeterli olmamaktadır. Özellikle depolama, taşıma ve satış
noktalarında gıda maddelerinin kuralına uygun biçimde korunması gerekir. Gıda
güvenliği ilgili başlıca standartlar “ISO 22000: 2005 Gıda Güvenliği Yönetim
Sistemi” ve ATP antlaşmasıdır. ISO 22000 standardının temelini oluşturan HACCP
(Hazard Analysis Critical Control Points) yaklaşımı kritik kontrol noktaları
tehlike analizini gerçekleştirmekte ve önletici önlemler gerektirmektedir.,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder